Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki koronavirüs durumuna ilişkin son durumu anlattı.
Herkesin evde kalması gerektiğini ifade eden Koca, vaka bilgilerinin şeffaf bir şekilde dijital ortamda paylaşılacağını anlattı.
Sağlık Bakanı Koca, iki koronavirüs hastasının yoğun bakım sürecinin ardından taburcu edildiğini söyledi.
7 GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDI
Bakan Fahrettin Koca, “Özellikle erken dönemde ilk vakalarımızdan olan iki hastamızın bilgisini vermek istiyorum. 65 yaşında bir erkek hastamız taburcu oldu. Diğeri 60 yaşında başka bir erkek hastamız taburcu oldular. 7 gün sonra taburcu oldu.” şeklinde konuştu.
İYİLEŞEN SAYISI 26
Sağlık Bakanlığı Türkiye Geneli Koronavirüs Tablosu’na göre vaka sayısı 1872, yoğun bakım hasta sayısı 136, entübe hasta sayısı 102, iyileşen kişi 26.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları;
”Gaziantep, Erzurum, Konya, İzmir, Kahramanmaraş, Eskişehir, Edirne, Sinop… aziz milettim şehir şehir ev ev Türkiye… Bu virüs dünyayı tehdit ediyor. Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. O da yakalanmamak. Corona virüs karşısında ise biz irade sahibiyiz. Dışarı çıkıp çıkmamak konusunda irade sahibiyiz. Verdiğimiz mücadelenin başarısı tek tek bireylere bağlıdır. Devlet burada yaptırım uygulayan kılavuzdur. Hiçbir hekim virüsün size bulaşmasını önleyemez. Bunu siz önleyebilirsiniz. İnsan sayısının arttığı her ortam riskin arttığı ortamdır. Sevgili gençler risk altına giriyorsunuz. Belki hasta olmuyorsunuz ama taşıyıcı oluyorsunuz. Hastalığa hatta daha büyük acılara aracılık etmeyin. Yaşı büyük olanlara ise, virüs yaş ayırımı yapmıyor. Dikkatli olmalısınız. Sosyal hayatını asgari düzeye indirmelisiniz. Telefon sohbetlerinizi daha uzun tutabilirsiniz. Çocuklarımız için ise artık oyunları evde oynuyoruz, dışarı çıkmak yok. Bir misafir gelirse sarılmak yok. Sevgimizi saygımızı uzaktan gösteriyoruz.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Herkesin kendi evine girip kendinin OHAL uygulamasını istediğimizi ilettik. Özellikle kontrollü yaşam daha nasıl olabilir? Temas nasıl minimal sağlanabilir? Bu alanda da çalışma yapılıyor olacak. Bu doğrultuda karar alınması gerekiyorsa yapılır.
KİMLERE TEST YAPILIYOR, KAÇ İLAÇ VERİLİYOR
Yoğun bakımda olan hastalarımızda ilaç tedavisi başladı. Dozu belli. Ortalaması 1 kutunun 1 hasta için kullanıldığını biliyoruz. En az 5 günlük kullanım. Bizde şu an hasta sayısı ile önemli bir sayı olduğunu, nasıl fayda sağlandığını önümüzdeki hafta içerisinde daha net konuşabiliriz. 3 750 kutu daha sipariş verildi. Faydasının da olup olmadığını görmek istiyoruz. 83 milyonun test yaptırması gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Testi yaptırdığınızda negatif olabilir. Daha özgür hareket edebilir ve 3 gün sonra pozitif çıktığında çevresindekilere bulaştırabilir. Herkes kendisini virüs hastası olarak görüp ona göre önlemli hareket etmelidir. Testte negatif çıkan 4 gün sonra da pozitif çıkabilir. Çünkü hastalığın 4 ila 14 gün arasında kuluçka süresi var. Ancak testi hekim uygun görürse yaptırabilirsiniz. Birisinde pozitif çıktıysa ve kimlerle temas ettiyse onları taramak istiyoruz.
OKULLARA VERİLEN ARA 30 NİSAN’A KADAR UZATILDI
Bakan Koca’nın ardından söz alan Milli Eğitim Bakanı Selçuk da okullara verilen aranın 30 Nisan’a kadar uzatılacağını açıklayarak, ”Televizyon yoluyla bir uzaktan eğitime başladık. Uzaktan eğitim kısmı dışında da telafi çalışmaları başayacak. Telafinin ne zaman nasıl olağı da Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda olacak. Eğitimde elbette kayıplar olacak. Biz her türlü senaryoya da hazırız. 30 Nisan’a kadar okullarımızın tatil olması, uzaktan eğitimin devam etmesi konusunda bir karar söz konusu.” ifadelerini kullandı.