İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından “2021 Yılının Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edilmesi kapsamında Bolu Valiliği öncülüğünde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında “Afet Eğitim ve İşbirliği Protokolü” imzalandı.
İmzalanan protokolle, Bolu Valiliği koordinesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından afetlerde arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerinde, eğitim ve tatbikatlar, afet başlıklı kongre, çalıştay ve benzeri faaliyetlerle Üniversite personeline ve öğrencilerine yönelik eğitim ve diğer faaliyet çalışmaları planlanacak, afet eğitimi verilecek ve bu kapsamda iş birliği içerisinde vatandaşlarımızın afetlere karşı bilinçlendirilmesinde görev almaları sağlanacak.
Koronavirüs salgını sebebiyle alınan genel ve yerel tedbirler çerçevesinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da sınırlı sayıda katılımla gerçekleştirilen protokol imza törenine Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş ve akademisyenler katıldı.
Protokol imza töreninde konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “İnsanlar için sağlıktan sonra en önemli ihtiyaç güvenliktir. Çünkü can ve mal güvenliğinin olmadığı bir yerde insanın huzurlu olması beklenemez. Güvenlik için toplumlar oluşmuş, devletler kurulmuş, devletlere insanın ve toplumun güvenlik ihtiyacının karşılanması sorumluluğu verilmiş. Aynı zamanda her insan kendi güvenliği için kendisine düşen tedbirleri de alma ihtiyacını hissetmektedir. Kısacası hem bireysel, hem toplumsal, hem de siyasal anlamda güvenlik önlemleri alma sorumluluğumuz var. Bütün bunlarla beraber insanların her gün birlikte yaşadığı ve dolayısıyla adeta görmeyi, hissetmeyi, düşünmeyi unuttuğu tehlikeler vardır. Bunlar afetlerdir.
Afet denildiğinde ilk etapta su baskını, heyelan, çığ, volkan patlaması gibi olaylar aklımıza gelmektedir. Bütün bunların içerisinde tarih boyunca insanları en çok korkutan ise nerede ve ne zaman geleceği hiç bilinmeyen yer sarsıntıları depremler olmuştur” dedi.
Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olduğuna değinen Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Ülkemizin %92’si deprem kuşağında, nüfusumuzun %95’i deprem tehlikesi altında, büyük sanayi merkezlerimizin %98’i ve barajlarımızın %93’ü deprem bölgesinde bulunmaktadır. Ne yazık ki ülkemiz dünyanın en önemli deprem kuşakları üzerinde bulunmaktadır. İlimiz de Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde yer almaktadır. Deprem ekonomik, sosyal ve psikolojik yönden insanın hayatında çok ciddi etkiler bırakan, nihayetinde de çok sayıda can kayıplarına veya kalıcı hasarlara sebep olan, insana maddi ve manevi zararlar veren, gönüllere acılar bırakan doğal bir gerçektir. Depremle yaşamayı bilmek durumundayız” dedi.
12 Kasım 1999’da Düzce merkezli meydana gelen depremde İlimizde de 48 vatandaşımızı kaybettiğimizi, 353 vatandaşımızın da yaralandığını belirten Vali Ümit, “Halen daha bu ve benzeri depremlerin acı hatıraları yüreğimizde yerini korumaktadır. Sonuç olarak deprem kaçınılmaz bir gerçektir. Ne yazık ki ilimiz genelinde deprem mevzuatına uygun olmayan önemli sayıda yapı bulunmaktadır.
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun öncülüğünde, 2020 yılı “Depreme Hazırlık Yılı”, 2021 yılı ise “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildi. Bu çerçevede çeşitli projeler yapılmış veya yapılacaktır. Bunlardan bir tanesi İRAP’tır. İRAP kapsamında, İçişleri Bakanlığımızca 2 bin 500’ün üzerinde eğitimci yetiştirilecek ve bu eğitimciler vasıtasıyla 51 milyon kişiye afet bilinci eğitimi verilecek. İl Afet Risk Azaltma Planı’nın amacı, afetler olmadan yapılacak çalışmalar ve işlemler ile sorumluları tanımlamak, muhtemel afetlerin etkilerini ve bu etkileri azaltmanın yollarını anlatmak, “Deprem olursa ne yapmalı” endişesinden çok “Deprem olmadan ne yapalım” bilincini, “Yara sarma değil yara almama” şuurunu vatandaşlarımıza yerleştirmek, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.
Bu noktada tüm kurumlarımızın önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Bütün kurumlarımızla koordineli bir şekilde bu çalışmalar yürütülmektedir ve yürütülecektir. Deprem esnasında birçok basit olaylardan dolayı can kayıpları ve yaralanmalar yaşanıyor. Depreme karşı duyarlı olmalıyız, riskleri azaltmalıyız, en üst seviyede tedbirleri almalıyız. Bunları da bilimsel rehberliklerle yapalım ki etkili olsun. Üniversitemizin hem akademisyen hem de öğrencileri tarafından projelere katılmalarını bekliyoruz. Bu amaçla üniversitemizle bir protokol imzalayacağız.
Deprem olursa ne yapacağız değil deprem olmadan ne yapalım diye üniversitemizin değerli akademisyenlerine danışacağız, istişareler edeceğiz. Üniversitemizin katkılarıyla hem değerli akademisyenlerimizle hem de öğrencilerimizle toplumumuzu depreme karşı bilinçlendirme sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağımızı düşünüyorum. Şimdiden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın şahsında emeği geçecek olan tüm akademisyenlerimize, görevli arkadaşlarımıza, öğrencilerimize gönülden teşekkür ediyorum.
Temennimiz depremlerin olmaması, ama olacaksa da hiçbir maddi ve manevi zararının olmaması ve can kaybının yaşanmamasıdır. Çünkü geçmiş depremlerde yaşadığımız acıları maalesef yüreğimizin derinliklerinde hissetmeye devam ediyoruz. Rabbim ilimizi, ülkemizi, insanlığı afetlerden muhafaza eylesin” dedi.
Bolu Valisi Ahmet Ümit’in konuşmasını müteakip İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında eğitim ve işbirliği protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında; Afetler ve buna ilişkin eğitim ve tatbikatlarda Bolu Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBU) arasında eğitim, tatbikat, arama, kurtarma, yardım hizmetleri ile kongre, çalıştay vb faaliyetlerde işbirliği yapılacak.