Gölde doğa katliamına neden olan ağlar ekipler tarafından günlerdir tek tek temizleniyor.
Merkezi Ankara’da bulunan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu üyeleri geçtiğimiz ay içerisinde Taşlıyayla Gölü’nde balıkların ölümüne ve doğa tahribatına neden olan ağları görüntülemelerinin ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü vekili Faruk Akyol, Seben İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Güçbilmez ile Su Ürünleri Kontrol görevlileri ve Seben İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerle gölde yapılan incelemede yaklaşık 400 metre hayalet ağ tespit edildi. Gölün içerisinde bulunan ağlar ekipler tarafından tek tek temizleniyor.
Taşlıyayla gölünün 30 kilometrelik kıyı şeridinin bulunduğunu belirten İzzet Murat, “Seben Taşlıyayla Gölü 8 bin 333 kilometrekare göl alanı ve 45 milyon metreküp su hacmi ile Bolu ve Türkiye açısından önemli potansiyele sahip göllerimizden biri. Rutin denetim ve kontrol çalışmalarımız kapsamında SebenTaşlıyayla gölümüzde de ağ ve plastik şamandıra taraması gerçekleştirdik. Yapılan kontrollerde yaklaşık 400 metre hayalet ağ adı verilen zamanında kurulmuş fakat kaldırılmamış pasif olarak avlanmaya devam eden ağlarla karşılaştık. Bunun yanında yemleme olarak kullanılan çok sayıda plastik şamandırayı da sularımızdan çıkardık.” dedi.
Göldeki ağ ve şamandıraların temizlendiğini kaydeden Murat, şunları söyledi:
“Çalışmalar neticesinde ağ ve şamandıralar temizlenirken çevredeki vatandaşlara da avlak sahaları ve zamanları hakkında bilgilendirme yapıldı. Çıkarılan ağ ve plastik şamandıra gibi yabancı cisimler kontrollü olarak imha edildi. Bizim ana hedefimiz Bolu’da her sulak alanda sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak ve bu bilinci vatandaşlarımıza yerleştirmek. Bu amaç doğrultusunda 7/24 çalışmalarımız devam etmektedir. Takdir edersiniz ki 30 kilometrelik kıyı şeridini her an kontrol altında tutmak imkansıza yakın bir olaydır. Bu bakımdan esas kontrol vicdanlarımızda olmakla beraber, bilinçli vatandaşlarımıza oldukça fazla görev düşmektedir. Vatandaşlarımızın bu tip kaçak avcılık faaliyetinde bulunanları uyarmaları ve olumsuz durumları ALO 174 GIDA hattına veya ALO 112 JANDARMA hattına bildirmelerini önemle rica ediyoruz. Bu mücadelede otokontrol hayati önem arz etmektedir. Unutmayalım ki bu dünyayı sahip olduğumuz eşsiz doğamızı yarınlarımız olan çocuklarımıza en iyi şekilde taşımak asli görevlerimiz arasındadır”