2019-2020 İlköğretim Haftası kutlama etkinlikleri Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Okul müdürleri ve öğrencilerin katıldığı törende İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe Atatürk Anıta çelenk sundu. Çelenk sunumu sonrasında Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlama programına Koç İlköğretim Okulu’nda devam edildi.
Törene, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkanı Yardımcısı İsa Özcan, Bolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alperen Ertürk, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ömer Ersever, İl Emniyet Müdür Vekili Tuncay Sancak, Milli Eğitim Bakanlığı Sınav Hizmetleri Ölçme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Mehmet Emin Günaydın, Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının ilimize, öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize, devletimize ve milletimize hayırlı olmasını diledi.
“BUGÜN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN”
“Bugün ilk ve orta öğretimde yaklaşık 18 milyon öğrencimiz ve 1 milyon öğretmenimizle 2019-2020 eğitim – öğretim yılına başlıyoruz” diyen Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Önümüzdeki haftalardan itibaren yine ülkemiz geneleninde 206 üniversitemizde de 8 milyon öğrenci ve 180 binin üzerinde akademisyen ile peyderpey eğitim öğretim başlayacak. Buna göre ülkemizin eğitim öğretim camiasının nüfusu 27 milyonu aşmaktadır. Biz de bu muazzam camiaya 225 okulda 2750 derslik 4508 öğretmen ve 50 041 öğrenciyle katılıyoruz. Bu vesileyle ilimizin ilköğretim ve ortaöğretim açılış programına yoğun ilgileri dolayısıyla Sayın Velilerimiz başta olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarıma basın mensuplarına uzaktan veya yakından teşrif eden tüm misafirlerimize gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
“SOKAKLAR CANLANDI OKULLAR ŞENLENDİ ADETA YIL YENİDEN BAŞLADI”
İlimiz genelinde eğitim öğretimin en güzel şekilde yürütülebilmesi için yaz boyunca elden gelen ve mümkün olan tüm tedbirler alındığını ifade eden Vali Ümit, “Okullarımızın ihtiyaçları genel olarak giderildi. Liselere yerleştirme işlemleri tamamlandı. Bu işlemin tamamlanabilmesi için bu yıl için ilimizde yeni bir Anadolu Lisesi açtık. Sokaklar canlandı okullar şenlendi adeta yıl yeniden başladı. Ders kitaplarının dağıtımı sağlandı, masalara konuldu. Öğrencilerimiz sınıflarına girdiklerinde kitaplarını masalarının üzerinde hazır bulacaklar. Bu kitap hizmetlerinin verilmesine öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımız ve emeği geçenlere ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
BU YILKİ HEDEFİMİZ; DAHA AZ SORUN, DAHA ÇOK BAŞARI”
Bolu olarak geçen yılki başarımızın önceki yıldan daha iyi olduğunu dile getiren Vali Ümit, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
Bu yılki hedefimiz;
Daha az sorun,
Daha çok başarı
Ve daha çok huzur olacaktır. Bunu hep birlikte başaracağız. Bunun için her ilgili elinden gelenin en iyisini yapma gayretinde olacaktır. Atatürk’ün ifadesiyle “ Bir milletin iki ordusu vardır. Birincisi devletini, milletini, sınırlarını ve bağımsızlığını koruyan üniformalı ordusu, diğeri ise onları yetiştiren, bilinçlendiren, geleceğe hazırlayan eğitim-öğretim ordusudur.”
İşte devletimizin milleti yetiştiren, geleceğimizi şekillendiren 27 milyonluk devasa eğitim-öğretim ordusundan 19 milyonu bugün sabah saatlerinde çalan zille beraber ders başı yaparak harekete geçmiştir.
“27 MİLYON ÖĞRENCİ- ÖĞRETMEN NE DEMEK?”
Biz şanlı bir tarihin, büyük bir medeniyetin, yüce bir milletin evlatlarıyız.
Sadece öğretmen ve öğrenci sayımızla Birleşmiş Milletlere üye olan 193 ülkenin 143’ünden daha büyüğüz. Sadece eğitim camiası 143 ülkenin nüfusundan fazla olan bir devlet kendi kulvarında elbette kıskanılır. Diğer devletler ondan çekinir. Eğer bu devlet Türkiye Cumhuriyeti ise hasımdan geçilmez olur. Nitekim tarihimiz bunun tanığıdır. Bin yıldır taarruz altında olan ve halen değişik isim ve görüntülerle saldırılara maruz kalan bir ülke olarak böyle bir dünyada varolabilmek için her şeyden önce geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı herkesten daha nitelikli bir şekilde yetiştirmemiz gerekir. Bu hususta ilk akla gelen elbette okullarımızdır. Onun için her şeyden önce eğitim öğretimden sorumlu insanlar olarak bizler, yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz başta olmak üzere hepimiz; tarihimizin ve kültürümüzün yüklediği misyonun getirdiği sorumlulukların daima farkında olmalıyız.
Çünkü anne – babalar en değerli varlıklarını bizlere emanet etmiş durumdalar. Bu emanetin önemini ve ağırlığını hiçbir şekilde unutmamalıyız.
Hani Japonlarla ilgili anlatırlar ya! İlköğretime başlayan çocuklarını önce Hiroşima’ya ve Nagazaki’ye götürürler, orada 1946 yılında atılan atom bombasının vahametini izletirler ve öğrencilere ; “Ya çok daha fazla çalışıp bu saldırılara bir daha fırsat vermeyecekseniz yada gelecek olan problemleri bekleyeceksiniz” mesajını verdikten sonra eğitim-öğretime başlarlar.
“BU BİLİNÇ VE GAYRETLE DEVLET VE MİLLET OLARAK 2023 VİZYONUNU, 2053 VE 2071 HEDEFLERİNİ HEP BİRLİKTE ÇOK DAHA RAHAT BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Bizler de bu toprakların nasıl vatan edinildiğini, hangi şartlarda korunduğunu, bu kadar vatanperver insanların niçin canından vaz geçtiğini, niçin bu kadar çok şehit verdiğimizi, devletimize ve milletimize karşı değişik isim ve uygulamalar altında bin yıldır nasıl taarruz edildiğini, karşımızdakilerin davalarını nasıl savunduklarını bizim de en az onlar kadar çalışmamız gerektiğini, nasıl şanlı bir tarihe sahip olduğumuzu, insan olmanın ne kadar değerli olduğunu, milli ve manevi değerlerimizin neler olduğunu anlatarak geleceğimizi hissiz bir robot olmaktan kurtarıp saygıdeğer birer şahsiyet olarak yetiştirebilmeliyiz.
Evlatlarımızı bilimde, fende, sporda, çağın gerektirdiği bilgi becerilerle en iyi şekilde donatırken aynı zamanda kendisiyle, toplumuyla, kültürüyle, tarihiyle barışık, iyi birer insan, iyi birer vatandaş olarak da yetişmeleri için gerekli bilinci vermeliyiz.
Bunları başardığımızda yakın gelecekte;
Kalkınmadan güvenliğe
Bireysel huzurdan toplumsal barışa birçok sorunlar çözülmüş olacaktır.
Bu bilinç ve gayretle devlet ve millet olarak 2023 vizyonunu, 2053 ve 2071 hedeflerini hep birlikte çok daha rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerimle 2019-2020 eğitim-öğretim yılının ilimize, öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize, devletimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, tüm eğitim camiasına üstün başarılar temenni ediyorum.”
“BİR MİLLETİN GERÇEK KURTULUŞU ANCAK EĞİTİMLE OLUR”
Programda bir konuşma yapan Bolu Milletvekili Arzu Aydın; öğrencilere kendilerini sevmelerini ve kitap okumalarını tavsiye ederek, “Öğretmek, eğitmek çok önemli ama ilk gün o çocuğun gözündeki ışıltıyı alabilmek, o çocuğun gözündeki sevinci, varsa derdi, kederi alıp onun derdiyle hemhâl olabilmek bence öğretmenlerin en önemli vazifesi. Ben Bolu’daki tüm öğretmenlerin bu işi gönül vererek yapan tüm öğretmenlerin, çocukların sevinçleriyle ve dertleriyle hemhal olduğuna canı gönülden eminim. Mustafa Kemal Atatürk der ki; “Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak milli eğitimle olur.” Eğitim hepimizin bildiği çağdaş eğitim ve çağdaş eğitime doğru giden yoldur. Buna dair taşlar döşenebilir. Ancak Atatürk’ün de ifadesiyle milli olmak ve milli olmayı özümsemek yani örfüyle, adetiyle, geleneğiyle, göreneğiyle bu milletin çocuklarını yetiştirebilmek, onlara o bilinci verebilmek öğretmenlerimizin asıl görevidir. Ben buradan öğrencilere sesleniyorum, her şeyden önce sizi çok sevdiğimizi söylemek istiyorum. Çocuklar lütfen kendinizi sevin kendinize değer verin. Lütfen medeniyet denilen o tek dişi kalmış canavarın, o bilgisayarla olan o mesaisine çok iştirak etmeden, önünüzde bulunan kitapları okuyun” şeklinde konuştu.
Bolu’daki eğitim öğretim yılı açılışına katılan Milli Eğitim Bakanlığı Sınav Hizmetleri Ölçme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Mehmet Emin Günaydın ise yaptıkları çalışma ve yeniliklerden bahsederek, yeni eğitim öğretim yılının hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
Koç İlkokulu Müdürü Bülent Sarıyıldız, “Bizlere emanet edilen yavrularınızı yetiştirmek geleceğe hazırlamak, bilginin kaynağına ulaşmada yol göstermek, ülkesinin aidiyet duygusunu hissettirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Bu duygu ve düşünceler ile 2019-2020 eğitim öğretim yılı öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve velilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ŞİİRLER OKUNDU HALK OYUNLARI GÖSTERİLERİ SERGİLENDİ
Yapılan konuşmaların ardından Sakarya İlkokulu öğrencileri tarafından hazırlanan kutlama programında gösteriler sergilendi. Etkinlikte, okul öğrencilerinden Zehra Barlas “Okulumuz” adli şiirini okudu.
Daha sonra okul bünyesinde hazırlanan 4. Sınıf öğrencilerinin halk oyunu gösterisi yer aldı.
VALİ ÜMİT İLK DERS ZİLİNİ ÇALDI
Kutlama programı çerçevesinde Bolu Valisi Ahmet Ümit, okul bahçesinde yer alan 1. Sınıf öğrencileri ile yılın ilk ders zilini çalması ile Bolu’da bu yılın ilk dersi başladı.
KİTAP DAĞITIMI YAPILDI
Daha sonra sınıfları gezen Vali Ahmet Ümit ve diğer protokol üyeleri sınıfları gezerek öğrencilere kitap dağıtımı yaptılar.
Kitap dağıtımı sonrası Vali Ahmet Ümit öğrencilerle sohbet ederek, ileride hangi mesleği yapmak istediklerini sordu ve bu yılın ilk dersine katılarak öğrencilere kaliteli öğrenmeyle ilgili bir hikaye anlatarak dersi başlattı.