Sempozyumun açılışına Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Kıbrıscık Kaymakam Vekili Furkan Taha Türkmenoğlu, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, akademisyenler, davetliler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kongre Merkezi Bordo Salonunda düzenlenen Kıbrıscık Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Mehmet Âkif Ersoy’un “Sahipsiz olan memleketin batması haktır, Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır” dizeleri ile konuşmasına başlayan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Sahip olmak bazen bir şeyin uğruna canını vermek, şehit olmaktır. Bazen onu bizzat yaşamaktır, öğrenmektir. Ama lime lime her aşamasına, her safhasına vâkıf olmaktır. Bu güzel memleketi bizlere emanet edenlere, bu güne kadar gelmesine vesile olanlara şükranlarımızı, hürmetlerimizi sunuyoruz. Tüm şehitlerimizi rahmetle yâd ediyoruz. Bütün gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.
Bu Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Vatanımızın her köşesi ayrı bir güzel ama biz bu güzellikleri ne kadar tanıyoruz. Bolu’da hep birlikte kader birliği yapmış insanlar olarak her birimiz muhabbet içerisinde görevimizi sürdürmekle mükellefiz. Hepimizin amacı bu güzel memlekete elimizden geldiğince hizmet etmek, güzel bir eser bırakmaktır. Bu hizmeti yapmak için de öncelikle yöreyi tanımak gerekiyor. Bizim sadece burayı değil Türkiye’yi, dünyayı, kâinatı tanımamız lazım. Ama önce kendimizi ve içerisinde bulunduğumuz alanları tanımamız lazım.
Kültür mirasları olmayan toplumlar yok olmaya mahkûmdurlar. Atalarımızdan bizlere emanet olan bu topraklarda Türkiye Cumhuriyetini ilelebet payidar kılmak için hep birlikte var gücümüzle çalışıp, kültürümüze sahip çıkmalı ve gelecek nesillerimize aktarmalıyız. Millet olarak devamlılığımızın temel taşlarından birisi de Halk kültürüdür. Başka milletlerin kültürüne özenmeden kendi milli kültür değerlerimizle özümüzde kalmaya devam etmeliyiz.
Kıbrıscık İlçemizin böyle bir çalışmaya konu edilmiş olması, ele alınması benim için büyük önem arz ediyor. Bilmek, tanımak, bir şeyi sevmek, ya da başlatmak sadece temenni ve sözlerle olmaz. Fiilen bir şeyin içerisine girip hem gözle görmek, hem yaşamak, hem de orayla ilgili tüm bilgileri toparlamak lazım. Bu toprakların, bu doğanın, bu tabiatın, bu güzel yurdun hikâyelerini, fıkralarını, masallarını, insanlarının kahramanlıklarını, güzelliklerini gelecek nesillere aktarmamız lazım. Tekrar emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ederken başarılar diliyorum” dedi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise konuşmasında, “Daha önce Seben İlçemiz için, geçen yıl da Mudurnu İlçemiz için bir benzerini yapmıştık. Biz istiyoruz ki, üniversite olarak bulunduğumuz bölgeye ışık tutalım ve talipliler de bu ışık üzere, kendilerine yol bulsunlar, hedef bulsunlar. Hem Seben İlçemizde, hem Mudurnu İlçemizde, hem de şu an Kıbrıscık İlçemiz için yaptığımız bu sempozyumun en büyük amacı, saklı kalmış olan yerel dinamikleri ortaya çıkarmak, kültürünü açığa çıkarmak ve tanıtmak aynı zamanda da ekonomik olarak da bir çıktısı olacaksa bunu göstermek ve ilçemize bunu sunmaktır” ifadelerine yer verdi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, “Tıpkı doğayı korumak gerektiği gibi, kültürel varlıklarımızı korumak gerekiyor. Bolu’nun halk kültürü unsurlarını korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak, Bolu ve çevresine ait, tarihi kültürel ve edebi kaynakları yayınlayarak kültürümüze hizmet etmek görevi üstlenen Bolu Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi BAMER’de bu konuda bir farkındalık yaratmak, kültürel ve doğal zenginliklerimizi halkımıza kendi öz kültüründen uzaklaşan gençlerimize tanıtmak, sevdirmek, bunların korunması yaşatılması konusundaki hassasiyeti arttırmak için çalışmalar yapıyor ve yapılan çalışmalara destek veriyoruz” dedi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa’nın konuşmasının ardından Kıbrıscık Halk Kültürü ile ilgili belgesel katılımcılara izletildi.
Konuşmasında bu tür sempozyumların kültürümüzü hatırlamak açısından önemli olduğunu belirten Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bu sempozyumlar önemli, üniversite rektörlüğümüze, Kıbrıscık Belediye Başkanımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu tür sempozyumlar kültürümüzü hatırlamamıza yardımcı oluyor. Kıbrıscık’ın daha anlatılacak çok şeyi var. Önümüzdeki yıllarda hem Kıbrıscık’ın hem de diğer ilçelerimizin tanıtımına yönelik çalışmalar yapalım bunu çok arzu ediyoruz” dedi.
Programda ayrıca Kıbrıscık Kaymakam Vekili Furkan Taha Türkmenoğlu ve Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen de yaptıkları konuşmalarda Kıbrıscık’ın tarihi ve kültürel yapısı hakkında bilgiler verirken Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Gülay Mirzaoğlu da Kıbrıscık Kültürü ile ilgili bir konuşma yaptı.
BAMER Halk Türküleri Ekibi tarafından Kıbrıscık Türkülerinden oluşan dinletinin katılımcılara sunulmasının ardından Kıbrıscık Halk oyunları ekibi tarafından Kıbrıscık yöresine ait Halk oyunları gösterisi yapıldı.
Kıbrıscık Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumunun ilk gün etkinlikleri, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.
Kıbrıscık Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu kapsamında açılan resim, fotoğraf ve yöresel kıyafet sergilerini de gezen Bolu Valisi Ahmet Ümit, sergiler hakkında bilgiler alarak sergilerin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Kıbrıscık’a özgü yöresel oyunlar, türküler, halk kültürü ve tarım konuları görüşülerek ilçenin kalkınmasına yönelik yapılacak çalışmaların belirleneceği Sempozyum kapsamında, 10 oturum ve 5 atölye çalışması ile Kıbrıscık tarımının ele alınacağı bir çalıştay yapılacak. Sempozyumun sonunda, 80 bilim insanı, 61 bildiri sunacak.