Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle düzenlenen ziyarette Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle ziyarete geldiklerini dile getiren Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, Vali Ümit’e kendilerini kabul ettikleri için teşekkür etti.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Çiftçiler Günü’nde yapılacak etkinlikler hakkında Vali Ümit’e bilgiler aktardı.
“ÇİFTÇİLİK İNSANLIĞIN EN KADİM MESLEĞİDİR”
Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak tüm çiftçilerimize bereketli ve hayırlı hasatlar dileyen Bolu Valisi Ahmet Ümit, ziyaretleri için misafirlerine teşekkür ederek, “Sizler ilimizde binlerce insanı temsil eden kişilersiniz. Çiftçilerimiz bir taraftan kendilerini istihdam ediyorlar ve kendilerini doyuruyorlar, bir taraftan da başka insanları doyuruyorlar. Çiftçilik büyük çoğunluğu küçük aile işletmesi şeklinde yürütülen bir iş. Çiftçilik, Hz. Adem’in mesleği, ilk insan, ilk atamızdan itibaren gelen, insanın en temel ihtiyacı olan gıdayı yetiştirmeyi hedefleyen, bunun için alın teri döken, en çok emeği, samimiyeti, ihlası ve dürüstlüğü barındıran bir meslektir. İnsanoğlunun en temel ihtiyacı olan, olmazsa olmazı olan ekmek ve diğer gıda ürünlerini çiftçilerimiz yetiştiriyor. Çiftçilik en temel ve en kadim meslek grubudur. Daha sonra da hayvancılık geliyor. Atalarımız bunun için “Buğday ve koyun gerisi oyun” demişler. Bu önemi atalarımız bizlere tarif etmişler” dedi.
Çiftçiler Günü gibi önemli günlerin bir yandan birlik ve beraberlik günleri, bütünleşme günleri olduğu gibi aynı zamanda da birer muhasebe ve değerlendirme günleri olduğunun da altını çizen Vali Ümit, her zaman daha iyiyi yapmanın, kendini geliştirmenin önemine değindi.
“ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK SERMAYESİ TOPRAKTIR”
“TARLADAKİ TOPRAK KORUNMAZSA EVİMİZDEKİ EKMEK OLMAZ”
Çiftçinin en büyük sermayesinin toprak olduğunun altını çizen Vali Ahmet Ümit, “Ne yazık ki topraklar, her geçen gün erozyonlarla, heyelanlarla, yanlış kullanımlarla ve amaç dışı kullanımlarla kaybediliyor. Buna karşın devletimiz birçok tedbirler almış ve yeterince mevzuat çıkartmış. Topraklarımız bu mevzuat çerçevesinde korunmaya çalışılıyor. Yani evimizde ekmeğimiz neyse tarladaki toprağımız da odur. Tarladaki toprak korunmazsa evimizdeki ekmeği bulamayız. Bu yüzden toprağın korunmasına hep birlikte özen göstermek durumundayız. Diğer canlılarımız için de toprak çok önemlidir. Hem toprağı korumalıyız ve toprağı mantıklı bir şekilde “Toprağımızı nasıl kullanabiliriz” diye düşünmeli ve değerlendirmeliyiz” dedi.
“HER ŞEY ÜRETİLEBİLİR AMA TOPRAĞIN ÜRETTİKLERİ ÜRETİLEMEZ”
Vali Ahmet Ümit yaptığı konuşmasında, “Bolu olarak % 65’in üzeri bir orman varlığımız var. Ancak tarım topraklarımız verimli ve çoğu sulanabilir çeşitten. Sulanamayan alanlarla ilgili de baraj ya da gölet faaliyetleri var. Yani sulu tarıma geçebilmek için de devletimiz sizlerle iş birliği içerisinde ve yatırımlarını sürekli artırarak devam ettiriyor. Bu inşallah böyle devam edecektir. Çünkü her şeyi üretebilirsiniz ama toprağı ve toprağın ürettiğini üretemezsiniz.
Olması gereken önemli şeylerde birisi de arazi toplulaştırılmasıdır. Çünkü bizde maalesef büyük işletmecilik yok. Tarımla uğraşan ülkelerde büyük araziler var. Toprağımızı en son noktasına kadar kullanabilmemiz için toplulaştırma önemli” ifadelerine yer verdi.
“ÇİFTÇİLERİMİZ TOPLUMUMUZA ÇOK BÜYÜK KATKILAR SAĞLIYORLAR”
Konuşmasında çiftçilerimizin toplumun ana direği ve temel parametreleri olduğuna da değinen Vali Ümit, “Çiftçilerimiz çok büyük işler yaparak toplumuza çok büyük katkılar sağlıyorlar. Bu insanlarımızın emeklerini takdir etmek lazım. Çiftçilerimizi aynı zamanda değerlendirmemiz, onurlandırmamız lazım. Marifet iltifata tabidir. Güzel ürün üreten insanlara teşekkür edebilmek, insanlara tanıtabilmek hem bizim için hem de çiftçimiz için çok güzel olur. Bunun için güzel davranışları, güzel üretimleri, kaliteli üretimleri ödüllendirmemiz gerekir. Bu konuda da Ziraat Odamızla beraber iyi mesai yapmamız gerekiyor.
Bu vesileyle sizlerin vasıtanızla tüm çiftçilerimizin Çiftçiler Günü’nü kutluyorum. Kendilerine sağlık ve afiyetler diliyorum. Benim için çiftçilerimizin ziyareti, çiftçilerimizin faaliyetleri bir başkadır. Yolunuz, bahtınız açık olsun inşallah” dedi.
Çiftçilerin Vali Ahmet Ümit’i ziyaretleri hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.